Az NBA

Best NBA Dunks Of All-Time

Az NBA elődei
/ Sportinfo. Hu cikkeinek felhasználásával /

Az első komoly bajnokság, az Amercican Basketball League 1925-ben alakult meg, és  1955-ig létezett. A fénykora az 1925-31 közti évekre esett, főleg azután, hogy 1928-ban csatlakozottaz Original Celtics.

1931 és 1933 között nem írt ki bajnokságot, és bár ezt követően folyamatosan működött, korábbi erejét már nem tudta visszaszerezni. Az ABL azzal tudott a többi sorozat fölé nőni, hogy a játékosok garantált szerződést kaptak, cserébe viszont lemondtak a játékjogukról, melyekkel ezután klubjuk rendelkezett.  Az ABL vezető szerepének az 1929-es gazdasági világválság vetett véget: a klubtulajdonosoknak egyszerűen elfogyott a pénzük, a szurkolóknak pedig kisebb gondjuk is nagyobb volt annál, hogy kosármeccsekre járjanak, pláne hogy ezért fizessenek is. A ligának azért maradtak nyomai a mai kosárlabdában: itt alkalmazták először a három másodperces szabályt és az ötödik személyi hiba utáni kipontozódást, továbbá a mai Washington Wizards elődje, a Baltimore Bullets neve egy itt szereplő csapat nevével azonos.

                                                           Baltimore Bullets

Az ABL vegetálása miatt keletkezett űrt az 1937-ben megalakult új liga, az NBL (National Basketball League) hivatott betölteni. A pénzügyi hátteret három nagy cég, a General Electric, illetve a Goodyear és Firestone gumigyárak teremtették meg. Voltak csapatok nagyvárosokban, Detroitban, Chicagóban, Clevelandben, de a legtöbb csapat a Nagy Tavak környéki kisebb városok alakulata volt. Utóbbiakat általában a város legnagyobb gyára támogatta, innen ered néhány, csapatnévnek meglehetősen szokatlan elnevezés: pistons (dugattyúk), gears (sebváltók), Anderson Duffey Packers (A. D. csomagolói). A liga egészen jól működött, de 'szokás szerint' ismét közbejött valami: 1941 decemberében az Egyesült Államok belépett a háborúba, a sport pedig ezzel együtt kicsit háttérbe szorult. Sok játékost besoroztak, sok csapat megszűnt.

A háború befejezése után, 1946-ban új, erős vetélytárs jelentkezett, a BAA (Basketball Association of America). Először úgy látszott, az NBL kerekedik felül, miután a Chicago Gears szerződtette az első igazi 'nagyembert', bizonyos George Mikant, akit képesnek tartottak arra, hogy szupersztár, a liga zászlóshajója legyen.

Mikan beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen első szezonjában rögtön bajnokot csinált csapatából. Az 1947-48-as szezon előtt átigazolt a Detroit Gemsből akkor újjászervezett Minneapolis Lakersbe, és új csapatával is megszerezte a bajnoki címet.

A nyáron azonban az NBL szempontjából végzetesnek bizonyuló esemény történt: a Lakers és további három csapat, a Fort Wayne Pistons (ma Detroit Pistons), az Indianapolis Kautskys és a Rochester Royals (ma Sacramento Kings) kilépett az NBL-ből, és csatlakozott a BAA-hez. Ez túl sok volt a NBL-nek: még egy szezont végigcsinált, majd miután még hat csapat, köztük a Tri-Cities Blackhawks (ma Atlanta Hawks) és a Syracuse Nationals (ma Philadelphia 76-ers) is BAA-csapat lett, az NBL beolvadt a BAA-be, az pedig felvette a National Basketball Association nevet. Ezzel ugyan egy történet véget ért, de egy másik elkezdődött...

/Forrás: /Sportinfo.hu. cikkének felhasználásával/

 

                                                           Rochester Royals

Atlanta Hawks

Syracuse Nationals

Az NBA elődjét, a BAA-t (Basketball Association of America) a D-Day második évfordulóján, 1946. június 6-án alapították a New York Cityben található Commodore Hotelben. Ahogy a második világháborúban, úgy a professzionális kosárhistóriában is mérföldkővé vált ez a nap. A jelenlévők nagyvárosok csarnokainak tulajdonosai voltak, sokuknak volt már csapatuk az NHL-ben illetve az AHL-ben (American Hockey League). Úgy vélték, hogy az NHL jól bevált szervezeti, alapszakasz- és rájátszásrendszerét alkalmazni lehet egy kosárbajnokság esetében is. A fő kezdeményező egy ukrajnai emigráns családból származó ügyvéd, Maurice Podoloff volt, aki ekkor az AHL-t irányította; tulajdonképpen az ő ötlete valósult meg a kosárliga létrehozásával.

1948-ban és 1949-ben összesen tizenegy új csapat csatlakozott, egy kivételével a rivális NBL-ből. 1949 volt az NBA megszületésének éve: a nyáron hat NBL-csapat lépett be a BAA-be, majd maga az NBL is beolvadt, és a BAA nevét NBA-re (National Basketball Association) változtatta.

1954 és 1961 között mindössze nyolc csapat szerepelt a ligában, és ebből négy telephelyet cserélt. Ekkor került mai helyére a Pistons (1957) és a Lakers (1960) is. 1954-ben Mikan visszavonult, és bár az 1955-56-os szezonban néhány meccsen visszatért, már nem volt a régi; a felgyorsult kosárlabda már nem az ő játéka volt. Vele együtt a Lakers is eltűnt a süllyesztőben, Mikan tiszavirág életű edzősködése alatt például izmos 9/30-as győzelem/vereség mutatót hoztak össze. 1960 nyarán a franchise elköltözött Kaliforniába, és gyakorlatilag ők lettek az első nyugati parti alakulat, annak minden előnyével együtt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Mikan visszavonulásával keletkezett űrt hamarosan új szupersztárok és szupercsapatok töltötték be. Két csodacenter, Bill Russell és Wilt ?The Stilt? Chamberlain, illetve két csapat, a Celtics (olyan játékosokkal, mint a hát mögött áttett labda kitalálója, Bob Cousy, Russell, Tom Heinsohn, és olyan edzővel, mint Red Auerbach) és a Lakers (Jerry West, Elgin Baylor) csatája jellemezte a hatvanas éveket. Mellettük megcsillogatta képességeit Oscar Robertson is, Szintén 1962-ben játszotta Chamberlain a 100 pontos meccsét, és 50.4 pontos átlagot tudott felmutatni a alapszakasz végén. A Boston 1957 és 1969 között 11 bajnokságot nyert, és a tizenegyedik után Bill Russell elmondhatta magáról, hogy több aranygyűrűje van, mint ujja. A tizenegy közül hat alkalommal a Lakers volt a szenvedő fél. Itt játszott minden idők legpechesebb kosarasa: Elgin Baylor, aki az első ?zsákológép? volt az NBA-ben, hét bajnoki döntőt bukott el, majd mikor a Lakers végre bajnok lett, szezon közben sérülés miatt vissza kellett vonulnia.

                                                               Elgin Baylor

Csapattársa volt Jerry West, akiről sokat mond, hogy az ő sziluettje szerepel az NBA logóján, és aki arról is híres, hogy 1969-ben a döntő legjobbjának választották.

                                                                Jerry West

 A hatvanas évek második felének erőteljes terjeszkedése a vetélytárs ABA kiszorítására tett kísérlet volt. Az ABA (American Basketball Association) 1967 és 1976 között működött, első komisszárja George Mikan volt. A kalózliga ereje közönségszórakoztató játékában rejlett. Főként olyan városokban voltak csapataik, ahol korábban nem, vagy csak rövid ideig szerepeltek NBA-csapatok. Mindenféle szövetségtől függetlennek nyilvánították magukat, és számos szabályban eltértek az NBA-től: itt volt hivatalos a piros-fehér-kék csíkos labda, hárompontos dobásokat lehetett végrehajtani, a támadóidő 30 másodperc volt és az utolsó All-Star Game-n rendezték az első zsákolóbajnokságot. A csapatok a feltétlen támadójátékot favorizálták, mindenféle egyéni trükkel fűszerezve, ami érthető módon nagyon tetszett a nézőknek. Olyan sztárok szórakoztatták a nagyérdeműt, mint az atletikus kosárlabda megalapítója, Julius Erwing, a hátborzongatóan sokoldalú Rick Barry, a kulcsfontosságú dobások nagymestere, George ?Iceman? Gervin, a gyors, modern pointcenterek (Olajuwon, Robinson, Duncan, Garnett, Mourning) előfutára, Moses Malone és David Thompson, aki 75 pontot dobott egy meccsen (később az NBA-ben 78-ig jutott). Amikor végül 1976-ban a liga feloszlott, ezek a játékosok NBA-csapatokba kerültek, ahol erősen megreformálták új alakulataik játékát. Az ABA mindössze kilenc évig maradt életképes a nagy testvér árnyékában. Népszerűsége ellenére vezetői nem tudtak jó tévészerződést kötni, így a cég veszteséges volt, aminek nem is lehetett más vége, mint a megszűnés. Négy csapat, a Denver Nuggets, a San Antonio Spurs, az Indiana Pacers és a New York (New Jersey) Nets csatlakozott az NBA mezőnyéhez. Közülük mindezidáig csak a Spurs tudott bajnokságot nyerni, csekély 23 évvel a csatlakozás után.

 

A  hetvenes években az ABA-s csapatokon kívül csak két új franchise jött létre, a New Orleans (1979-től Utah) Jazz 1974-ben, és a Dallas Mavericks 1980-ban. Néhány csapat új helyre került: a Rockets megérkezett Houstonba, a Warriors Oaklandbe, a Bullets a fővárosba, előbb Capital, majd Washington Bullets néven. A Buffalo Braves nyugatra költözött San Diego-ba, és felvette a Clippers nevet, a Cincinnati Royals pedig Kingsre keresztelkedett át, és Kansas Cityben kötött ki. A hetvenes évek második felében rengeteg kiváló játékos szerepelt a ligában: a volt ABA-s sztárok, Kareem Abdul-Jabbar, Bill Walton, Maurice Cheeks, Dennis Johnson, ?Pistol? Pete Maravich; a nézők azonban új sztárokra és új párharcokra vágytak. Az 1979-es draft mindkét óhajnak eleget tett. A Lakers azzal, hogy öregedő szupersztárját, Gail Goodrichot elcserélte a Jazz csapatához egy elsőkörös draftjogért, megütötte a főnyereményt. 1984-ig az egyetemi játékoskiválasztón a két főcsoport leggyengébb csapata között pénzfeldobással döntötték el, ki választ először. Ez a két csapat 1979-ben a Jazz és a Chicago Bulls volt. Millimétereken múlott, hogy az elsőként draftolt Earvin Magic Johnson a Szeles Városban kössön ki, és akkor egy egészen más Magic-, illetve Jordan-korszakról beszélnénk. De végül a szerencse a Lakersnek kedvezett, és elvihette Magicet. A Chicago befürdött a második választásával (ismeri valaki David Greenwoodot), viszont a hatodik helyen választó Celtics is gyémántot talált Larry Bird személyében.


Az NBA  a nyolcvanas években, főként Jordan érkezése után indult dinamikus fejlődésnek. Ő volt az első, aki akkoriban hihetetlennek tűnő egymillió dolláros szerződést kötött a Nike céggel, újonc létére. Ettől az időszaktól kezdve a sztárok már nem csupán élsportolók voltak, médiaszemélyiségekké, reklámarcokká kellett válniuk.  1988 és 1995 között hat új csapat csatlakozott, és volt rájuk kereslet (1988: Heat, Hornets, 1989: Timberwolves, Magic, 1995: Raptors, Grizzlies).

 Egyértelmű volt, hogy ezt az ütemet nem lehet a végtelenségig tartani: a játékosok horribilis fizetéseit (egy közepesnél valamivel jobb spíler többet keresett, mint Magic fénykorában) egyre ferdébb szemekkel nézték a klubtulajdonosok, 1998 nyarán bekövetkezett az, ami korábban soha: a klubok kihirdették a lockoutot, gyakorlatilag felfüggesztették az NBA működését. A játékosszakszervezettel kötött megállapodás lejárt, és a tulajdonosok nem respektálták a játékosok igényeit. A bérvitára majdnem ráment az 1998-99-es szezon. A másik súlyos csapás Jordan második visszavonulása volt ?99 januárjában. A liga hirtelenjében szupersztár és szupercsapat nélkül maradt. Jordan helyét többen próbálták átvenni, de ez teljesen nem sikerült, még magának Jordannek sem, aki visszatért két szezonra.

Magic Johnson

Napjainkban rengeteg nagyszerű játékos és (különösen Nyugaton) erős csapatok vannak, de kiemelkedő csillag nincs, mint Magic, Bird vagy Jordan volt. A legérdekesebb újdonság ebben az évtizedben az Egyesült Államokon kívüli sztárjátékosok megjelenése (Nash, Jao, Nowitzki, Ginobili, Gasol, Tony Parker), akik felnőttek az amerikai sztárok (Pierce, Garnett, O?Neal, Bryant, Carter, Duncan, Iverson) és az új csillagok (James, Wade, Anthony, Hinrich, Howard) mellé, sőt sok esetben már le is hagyták őket. Az NBA nevéből lassacskán elhagyható az N, mint nemzeti, és felcserélhető az I-vel: International Basketball Association.

Boston Celtics 2008 NBA Finals celebration part

Oldalmenü
Naptár